VCB-captain heeft nog geen last van spanning richting de finale: ‘Ik heb al wat meegemaakt in het voetbal’

VCB-captain heeft nog geen last van spanning richting de finale: ‘Ik heb al wat meegemaakt in het voetbal’

Voor VCB staat komende zondag de finale van de nacompetitie om degradatie op het programma, waar de Biezenmortelnaren en METO tegenover elkaar staan. Voor VCB, een team dat al tien jaar niet in de vijfde klasse heeft gespeeld, staat er veel op het spel. Teun Verlouw, aanvoerder van VCB, heeft nog geen last van spanning in aanloop naar de finale.

De spanning rondom de wedstrijd is vooral bij de jeugd voelbaar, geeft Verlouw aan. ,,Bij mij zal het zondagochtend pas komen, want ik heb wel wat meer meegemaakt in het voetbal.’’ Desondanks beseft hij dat de jongere spelers wellicht nog meer onder druk staan. De vorige wedstrijd werd niet vlekkeloos gestart, en Verlouw denkt dat de druk daarin meespeelde. ,,Maar uiteindelijk hebben we wel 5-1 gewonnen. Als je eenmaal een doelpunt maakt kan je wat meer achteroverleunen.”

Contrast

Het contrast tussen vorig jaar, toen VCB nog voor promotie speelde, en de huidige degradatiestrijd valt de aanvoerder op. Hij verklaart dit verschil door het vertrek van ervaren spelers zoals zijn broer John Verlouw en goede vriend Mark Maas. ,,Daardoor zijn we wat achteruit gegaan wat betreft ervaring. Het scheelt ook dat Mark weer de laatste wedstrijden meedoet.’’ De ervaring en doelpunten van Mark Maas zijn van grote waarde voor de equipe, benadrukt Verlouw. ,,Hij maakt zijn goals en staat vaak op de juiste plek. Daarnaast heeft hij rust aan de bal, iets wat de jongere spelers nog niet altijd hebben. Een van de betere voetballers die VCB gekend heeft.”

Ervaring

VCB heeft dit seizoen enkele kansen gehad om wedstrijden beter te controleren en meer te scoren, maar onervarenheid en gebrek aan ervaring hebben het team parten gespeeld, erkent de aanvoerder. ,,De jonge jongens moeten nog ervaren worden. Dat is in de tweede seizoenshelft wel meer gekomen en daardoor hebben we daarin beter gepresteerd. De jonge jongens groeien steeds meer naar hun niveau.” Verlouw probeert als aanvoerder zijn team te motiveren en soms gaat hij daarbij fel te werk, hoewel niet iedereen daarmee om kan gaan: ,,Ik probeer wel mijn woordje te doen en zoveel mogelijk iedereen op te peppen. Maar ik ben ook wel een redelijk felle speler. Dat pakt soms ook negatiever uit, als ik alles op scherp zet. Daar kan niet iedereen even goed tegen.”

Wandelgangen

Wat betreft zijn toekomst bij VCB, ongeacht de uitkomst van de wedstrijd, heeft Verlouw besloten om volgend seizoen te blijven. Hij heeft vertrouwen in de nieuwe trainer, Ecrument Metin, een goede vriend van hem en een bekend gezicht bij VCB: ,,Ik Heb wel getwijfeld om in een lager elftal te gaan spelen. Ik heb dat een keer geprobeerd, maar dat is ook niet alles, voor nu in ieder geval.’’ Daarnaast heeft Verlouw meegewerkt aan de terugkeer van Metin als trainer bij VCB. ,,Dan kan ik moeilijk zeggen dat ik er mee stop’’, zegt hij. ,,Hij heeft mij destijds van Achilles Veen naar VCB gehaald.’’ De mogelijke definitieve terugkeer van Mark Maas bij het eerste elftal volgend seizoen geeft ook hoop aan VCB en Verlouw. ,,Ik heb in de wandelgangen gehoord dat Mark komend seizoen weer aansluit bij het eerste elftal, wat veel ervaring zou schelen in de spitspositie. Daarnaast sluit een van onze betere spelers, Emiel Verhoeven, volgend seizoen ook weer aan. Die heeft het hele jaar eruit gelegen door springschenen.’’

Valentijn Demandt 17-06-23

VCB-aanvoerder Teun Verlouw. © Pix4Profs / Joris Knapen