Het avontuur bij VCB van Ercument Metin

Na 3 jaar bij Gsbw gespeeld te hebben was ik weer toe aan een nieuwe uitdaging. Maar ik was aan het twijfelen of ik nog wilde voetballen of een kijkje zou nemen in het trainersvak. Door een paar vrienden ben ik terecht gekomen bij Nordea . De doelstelling was om nog een jaar te voetballen en dan een kijkje ging nemen als voetbaltrainer.

Na 7 weken voetballen bij Nordea besloot ik toch om te stoppen met voetballen en wilde graag een kijkje nemen in het trainersvak. Al doende kwam ik via een vriend ( trainer ) Johan Dijkstra terecht bij VCB. Na de competitiewedstrijd VCB – Nordea heb ik de toenmalige trainer van VCB1, Bart Leemans aangesproken en kenbaar gemaakt dat ik graag wilde solliciteren op de openstaande functie als trainer voor het tweede elftal. Zo is de bal gaan rollen en heeft Bart verder gezorgd dat ik van af 01-11-2008 trainer van VCB 2 ben geworden.

Al tijdens mijn 3de training moest ik meteen ingrijpen. Jelle M was weer bezig zoals alleen hij dat goed kan “de grens” opzoeken bij de nieuwe trainer. Hij kon meteen vertrekken en rondjes gaan lopen samen met Gijs . Op het moment dat ik ingreep, kwam Patrick M gelijk voor me op en ik voelde me daardoor sterker. (Bedankt Patrick) En zo begon de bouw van toch een sterke band met de jongens van VCB 2. Het was een prachtige 2 ½ jaar met als beloning promotie naar de 3e klasse. Bedankt jongens van VCB 2 voor deze mooie periode.

Nadat Bart Leemans aangaf dat hij wilde stoppen als hoofdtrainer van VCB 1 wilde ik het stokje graag over nemen van Bart, omdat ik klaar was voor het echte werk . Daarnaast wilde ik heel graag laten zien dat ik als trainer één van de betere trainers zou worden van deze regio. Ook wist ik dat ik een goede spelersgroep had die graag hogerop wilde. Na een goed gesprek met bestuur en spelers was het vrij snel rond, hoewel sommige spelers wel wat twijfels hadden omdat ik geen ervaring had.

Amper aangesteld als trainer van VCB 1 voor het seizoen 2011-2012 kwam er een telefoontje van de KNVB dat VCB alsnog promoveerde en stonden we ineens in de 4e klasse E . Nu werd het nog spannender voor me omdat VCB al 50 jaar droomde van de 4e klasse en ik mocht als trainer van VCB voor het eerst beginnen in die 4e klasse. Ik had mijn strijdplan al klaar liggen en de doelstelling was heel duidelijk. We gingen voor plek 1 tot en met 6 en niet minder. Het mooiste op het moment dat ik de doelstelling bekend maakte, was die blik in de ogen van de spelers, die zal ik niet snel meer vergeten.

Dit eerste Seizoen met VCB 1 bleek achteraf alleen maar een seizoen met hoogtepunten en PROMOTIE naar de 3e klasse. Fantastisch was het als hoofdtrainer en voor de Club VCB in het eerste jaar gelijk te promoveren.

Nu stond de “kleine” Club VCB met een groot hart ineens in de 3e klasse en moesten we het gaan opnemen tegen de wat grotere verenigingen . Ik was overtuigd dat wij ook in de 3e klasse zouden kunnen handhaven. Met de blessures van Harm – Mark – Marcel  en Berry was de selectie echter te smal om dit te realiseren en we degradeerden helaas weer naar de 4e klasse. Ik heb hier echt een paar weken slecht van geslapen en als we het er weer eens over hebben doet het me nog steeds zeer.

Maar door de degradatie uit de 3e klasse kreeg ik meer clubliefde, doordat iedereen bij VCB zeer positief was en bleef en ervoor zorgden dat ik me nog meer thuis ging voelen. Tijdens dit seizoen heb ik het diploma oefenmeester 2 behaald, wat enorm veel tijd heeft gekost, maar ook dit maakt me een completere trainer. De steun van mijn vrouw in al deze jaren is voor mij ook zeer belangrijk geweest en nog steeds.

Ik ben nu bezig aan mijn 4e seizoen als trainer van VCB 1 en heb onlangs weer voor het seizoen 2016-2017 bijgetekend . Hier ben ik heel erg blij mee omdat ik graag met deze selectie weer promotie naar de 3e klasse wil bewerkstelligen en ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Ik weet ook dat er ooit een moment komt dat ik VCB moet gaan verlaten, maar voorlopig nog niet .Er is genoeg kwaliteit binnen de selectie en de aanstormende jeugd en de wisselwerking is nog steeds goed. Ik heb het gevoel dat ik de jongens nog steeds beter kan maken en beter kan laten voetballen. Ik ga ook dit jaar proberen het maximale eruit te halen.  We moeten met deze spelersgroep de nacompetitie kunnen halen, wat de doelstelling is van dit seizoen. Belangrijk daarbij is dat we de rust moeten bewaren binnen de Club VCB en allemaal positief blijven. Negatief zijn en roepen dat dingen niet goed zijn is makkelijk. Kijk naar de cijfers en naar de prestatie van de selectie. Er is historisch gezien nog nooit zo goed gepresteerd als de laatste 5 seizoenen.

Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen 6 jaar mij hebben gesteund in mijn taak als trainer van VCB en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Namens mijn vrouw en mijzelf, wensen wij U allen hele fijne feestdagen, een sportief en gezond 2016.

IMG-20151223-WA0001

Ercument Metin
[terug]